ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το πυελικό έδαφος βρίσκεται μεταξύ της ηβικής σύμφυσης και του κόκκυγα και υποστηρίζει παθητικά και ενεργητικά ζωτικά όργανα, όπως το έντερο, την κύστη, την ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα, φροντίζοντας για την εγκράτεια κοπράνων και ούρων και συμβάλλοντας στη σεξουαλική λειτουργία, καθώς και στη σταθερότητα της οσφύoς.

Το πυελικό έδαφος είναι μια πολύπλοκη μυοσκελετική δομή και αποτελείται από γραμμωτούς μύες (μύες του πυελικού εδάφους), συνδέσμους, περιτονίες και μια ομάδα σημαντικών νεύρων. Όταν αυτοί οι μύες δυσλειτουργούν, μπορούν να δώσουν συμπτώματα από το έντερο (δυσκοιλιότητα, ακράτεια κοπράνων, πρόπτωση του ορθού), από την κύστη (ακράτεια ούρων) ή να προκαλούν πόνο

Η φυσιοθεραπεία των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, ακράτεια ανεξαρτήτως της πρωτογενούς βλάβης, συμβάλλοντας σημαντικά, στην γενικότερη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών αυτών.

Η ομάδα αποκατάστασης η οποία αποτελείται απο φυσιοθεραπευτές με εξειδίκευση  σε βλάβες του πυελικού εδάφους αξιολογεί την λειτουργική και στηρικτική ικανότητα των μυών του πυελικού εδάφους και καθορίζει το θεραπευτικό πλάνο για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Biofeedback
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης και χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους
  • Επανεκπαίδευση της κύστης και του ορθού
  • Εν τω βάθει μάλαξη όταν κρίνεται απαραίτητο
  • Ηλεκτρικός ερεθισμός
  • Ασκήσεις βελτίωσης της γενικής φυσικής κατάστασης του ασθενούς

Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού πλάνου, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην βελτίωση ή και αποκατάσταση της λειτουργικότητάς των μυών του πυελικού εδάφους, συμβάλλοντας σημαντικά, στον έλεγχο της ούρησης και των κενώσεων του εντέρου  . Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση, η ψυχολογία και η ικανότητά για κοινωνικοποίηση, προσφέροντας στους μικρούς ασθενείς και τους γονείς τους καλύτερη ποιότητα ζωής.