ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ, ΜΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Κάποιες από τις παθήσεις του παχέος εντέρου(Ορθοπρωκτικές παθήσεις, νόσος Hirschsprung, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου κ.α.), επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή του ίδιου του ασθενούς αλλά και της οικογένειας του, τόσο σε σωματικό όσο και σε κοινωνικό, συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο .

Για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών θεωρείται απαραίτητη η συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας προκειμένου η οικογένεια και το παιδί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μια χρόνιας κατάστασης .

Επομένως εκτός από τη διαγνωστική προσέγγιση, τη θεραπευτική παρέμβαση (συντηρητική -ενδοσκοπική -χειρουργική) και την απώτερη μετεγχειρητική φροντίδα στους ασθενείς με αυτές τις παθήσεις υπογραμμίζεται και η ανάγκη ψυχολογικής στήριξης, όπου είναι απαραίτητο .

Η ψυχολογική υποστήριξη εστιάζεται στους ασθενείς και στις οικογένειες τους, ήδη από τα πρώτα στάδια διάγνωσης της πάθησης .

Ψυχολογική υποστήριξη στην οικογένεια

Συγκεκριμένα παρέχονται υποστηρικτικές συνεδρίες

    1. κατά την κύηση έχοντας ως στόχο την συνεχή ενημέρωση και συμβουλευτική, καθώς οι γυναίκες αυτές είναι απροετοίμαστες, βιώνουν άγχος και αλλαγές στα συναισθήματα και στον ψυχισμό τους , όταν τίθεται η διάγνωση ή υποψία συγγενούς πάθησης (ορθοπρωκτικής ανωμαλίας, νόσος Hirschsprung κ.α) στον προγεννητικό έλεγχο.

Η συναισθηματική υποστήριξη είναι απαραίτητη προκειμένου οι γυναίκες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους για τη συγκεκριμένη κατάσταση

    1. μετά τον τοκετό όταν  διαπιστωθεί μια συγγενής πάθηση του παχέος εντέρου η ψυχολογική υποστήριξη είναι επιβεβλημένη μιας και η λοχεία αποτελεί μια περίοδο κατά την οποία η γυναίκα βιώνει σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές και συναισθήματα απώλειας του ελέγχου.

Ωστόσο και οι δύο γονείς εκτός από τις δικές τους αλλαγές καλούνται να αναλάβουν νέους ρόλους και καθήκοντα που αφορούν τη θεραπευτική αποκατάσταση (φαρμακευτική, ενδοσκοπική, χειρουργική ) του παιδιού τους.

Στόχος της συμβουλευτικής/ψυχολογικής υποστήριξης  είναι να:

  • εκτιμήσει την ψυχοσυναισθηματική υγεία γυναίκας /νεογνού /οικογένειας
  • αντιμετωπίσει τις συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος ή θλίψη)
  • μέσα από την ψυχοεκπαίδευση να δημιουργήσει προϋποθέσεις προσαρμογής στις ανάγκες της νόσου

Ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά & εφήβους με παθήσεις του παχέος εντέρου  

Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών συγκεκριμένων παθήσεων, αντιμετωπίζουν για την υπόλοιπη ζωή τους κάποια προβλήματα σχετικά με την λειτουργικότητα του εντέρου (διαφόρου βαθμού δυσκοιλιότητα ή ακράτεια κοπράνων) ή τη λειτουργικότητα του ουροποιητικού (διαταραχές της ούρησης).
Ταυτόχρονα πρέπει να αποδεχθούν και κάποια διαφορετικότητα σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση αλλά και θέματα που αφορούν την προσωπική ,συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Στόχος συμβουλευτικής/ψυχολογικής υποστήριξης είναι να:

  • Να βοηθήσει τα παιδί και τον έφηβο, που έχει προβλήματα που προέρχονται από τα νοσήματα αυτά,  και την οικογένειά του, να προσαρμοστούν στις αλλαγές που προκαλούνται από την συγκεκριμένη  ιατρική κατάσταση
  • να βοηθήσει στην καταπολέμηση συμπτωμάτων όπως πόνο και δυσφορία
  • να αντιμετωπίσει τις συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος ή θλίψη.

Συγκεκριμένα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά/εφήβους  & οικογένειες  συμβάλλοντας σε:

  • Ψυχοεκπαίδευση και προσαρμογή με τις ανάγκες της νόσου
  • Μάθηση και ενίσχυση συμπεριφορών που οδηγούν σε βελτίωση της λειτουργικότητας σε επίπεδο προσωπικό και κοινωνικό
  • Ενίσχυση εικόνας εαυτού και αυτοεκτίμησης
  • Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης για καταστάσεις πόνου και διαταραχές άγχους που σχετίζονται με την κατάσταση του ασθενούς.

Η σημασία μιας μακροπρόθεσμης διεπιστημονικής παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών για την ψυχολογική στήριξη, θεωρείται απαραίτητη προκειμένου το παιδί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τέτοιων καταστάσεων.